Με τον Δικέφαλο στο στήθος θα αγωνίζεται πλέον ο Χόρχε Σάντσες, καθώς ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του διεθνή μπακ από το Μεξικό, ο οποίος ανακοινώθηκε χθες ως νέος του ποδοσφαιριστής.
Έτσι έγινε ξανά συμπαίκτης με τον Γιώργο Γιακουμάκη, που θα τον βοηθήσει να εγκλιματιστεί άμεσα στη νέα σελίδα που γύρισε στην καριέρα του.
Οι δυο τους βλέπετε ήταν μαζί στο Estadio Cuauhtémoc και έπαιξαν ταυτόχρονα σε 44 ματς της πρώην πια ομάδας τους, ενώ «συνεργάστηκαν» και σε ένα γκολ. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2024 η «La Máquina» κέρδισε 4-2 την Πατσούκα με ανατροπή, καθώς στο 41′ βρέθηκε να χάνει 2-0. Ο Έλληνας στράικερ βρήκε εκείνο το βράδυ δις δίχτυα και στο 45′ μείωσε σε 1-2 ύστερα από κάθετη του Σάντσες (δείτε το γκολ στο 03′:20” του βίντεο).
Ο 28χρονος ακραίος οπισθοφύλακας «κουβαλά» μία πλούσια καριέρα στη χώρα του με την Κρουζ Αζούλ όπου και ήταν μέχρι πρότινος, ενώ στο παρελθόν έπαιξε και στις Λαγκούνα, Αμέρικα της πατρίδας του αλλά και σε μεγάλα ευρωπαϊκά clubs όπως η Πόρτο και ο Άγιαξ.
Ξέχωρα όμως από τις αμιγώς αγωνιστικές του επιδόσεις ξεχωρίζει και από τα εντυπωσιακά του τατουάζ, τα οποία τον εκφράζουν και αποτυπώνουν το πώς σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τη ζωή.
Στον λαιμό του λοιπόν δεσπόζει το κατά πάσα πιθανότητα «μοτό» του, καθώς γράφει στα αγγλικά «Είμαι αυτό που είμαι» και με γνώμονα τα δύσκολα παιδικά του χρόνια τότε ναι, δύναται να ειπωθεί πως ξέχωρα από ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής είναι και ένας άνθρωπος που μόχθησε και πάλεψε από το μηδέν, μέχρι να φτάσει στην κορυφή.
Βλέπετε μεγάλωσε εν μέσω κακουχιών και πιτσιρικάς εργάζονταν ώστε να βοηθήσει οικονομικά τη φαμίλια του. Τι έκανε για να βγάλει το χαρτζιλίκι του; Πήγαινε μικρά παιδιά βόλτα με πόνι και όπως ο ίδιος αποκάλυψε «ό,τι κέρδιζα, το έδινα κατευθείαν στη μητέρα μου για να μπορούμε να τρώμε. Μεγάλωσα με πολύ λίγα. Υπήρχαν μέρες που ήταν δύσκολο να βρεις ακόμη και ένα γεύμα»!
Απλά… φέρτε στο νου σας την τότε κατάστασή του.
Ωστόσο δεν τα παράτησε, αφού παράλληλα λάτρευε το ποδόσφαιρο και δεν ήθελε να εγκαταλείψει το όνειρό του.
Ξεκίνησε από την Σάντος Λαγούνα της γενέτειράς του Τορεόν, όπου πήγαινε με το ποδήλατο στις προπονήσεις. Η μητέρα του φοβόταν για την ασφάλειά του αφού η πόλη μαστίζεται από εγκληματικότητα και ένα παιδί, ακόμη και δικάβαλο με φίλους τους, κυκλοφορούσε συνεχώς και αργά στις κακόφημες συνοικίες της.
Ήθελε λοιπόν να σταματήσει όπως και τελικά συνέβη, αφού δεν διέθετε χρήματα να πληρώνει εισιτήριο και να πηγαινοέρχεται με το λεωφορείο. Πώς να το πεις άραγε αυτό; Ωστόσο είχε ήδη αφήσει το «στίγμα» του και από τον σύλλογο τον αναζήτησαν.
Η φήμη του αυτοδίδακτου που διατηρούσε καθώς τον ανακάλυψαν όταν και έπαιζε στις αλάνες, ήταν κάτι που είχε προκαλέσει αίσθηση στην περιοχή .
Έτσι άνθρωπός της πήγε σπίτι του και για να μην ανησυχεί η μητέρα του ανέλαβε να τον πηγαίνει και να τον γυρίζει από την προπόνηση, κάτι που την έπεισε ώστε να πει το «ναι» και ο γιος της να επιστρέψει στη δράση,
Πλέον τίποτα, μα τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο.
Ο καιρός πέρασε, από εξτρέμ «γύρισε» μπακ και σταδιακά «σκαρφάλωνε» στην ποδοσφαιρική «ιεραρχία» του εκεί football. Όταν μάλιστα έβγαλε τα πρώτα του χρήματα από την μπάλα προχώρησε σε μία συγκινητική κίνηση που αποτυπώνει ανάγλυφα το πως σκέφτεται και λειτουργεί, όπως και τα βιώματά του.
Ήταν 1.500 πέσος (σ.σ. 73 ευρώ) και ο ίδιος αποκάλυψε μεταγενέστερα. «Με αυτά τα χρήματα, αγόρασα μπιφτέκια και αναψυκτικά για τη μαμά μου, την αδερφή μου και τον εαυτό μου. Καθίσαμε και κλάψαμε μαζί τρώγοντας. Δεν ήταν πολλά, αλλά απολαύσαμε κάθε μπουκιά»…
Αυτό το παιδί πέρασε τόσα πολλά, αλλά να… στέκονταν όρθιος στα πόδια του.
Ανήλικος ακόμη ντεμπουτάρισε με τους «μεγάλους» του club και το 2018 πήρε μεταγραφή για την Αμέρικα. Σταδιακά «έχτιζε» το όνομά του και ήταν πιο «μόνιμος» στις Εθνικές του Μεξικό, μέχρι που φτάσαμε στο 2020.
Τότε κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση, ωστόσο ξέρει πως να αποφεύγει τις «τρικλοποδιές» που του βάζει η ζωή. Αυτή τη φορά μάλιστα έπρεπε να μην λυγίσει απέναντι στην ωμή αλητεία.
Κόντρα στην Μοντερέι υπέπεσε σε ένα λάθος που κόστισε τον τίτλο στην Αμέρικα, κάτι που τον έφερε στο «στόχαστρο» της εξέδρας που δεν περιορίστηκε μόνο σε φραστικά συνθήματα. Δέχθηκε απειλές για εκείνον και την οικογένειά του που λατρεύει, ενώ και μεταξύ άλλων στο σπίτι του απεστάλησαν, ταχυδρομικώς, μέχρι και σφαίρες.
Άλλοι θα φοβόντουσαν, εκείνoς όμως όχι.
Έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και όχι μόνο δεν επηρεάστηκε, αλλά την επόμενη διετία παρουσιάζονταν στο γήπεδο όλο και καλύτερος. Έτσι απέδειξε πως διαθέτει το απαιτούμενο mentality, όπως φυσικά και την προσωπικότητα που χρειάζεται ώστε να ξεχωρίσεις.
Τα υπόλοιπα πλέον είναι ιστορία… Άγιαξ, Πόρτο, Κρουζ Αζούλ και πλέον ο ΠΑΟΚ, σε μία πλούσια καριέρα, γεμάτη τίτλους τόσο με τα clubs που έπαιξε όσο και το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα που αποτελεί σημείο αναφοράς.
Χόρχε Σάντες λοιπόν ή πιο απλά… «Είμαι αυτό που είμαι».
Ένας γεννημένος «μαχητής».
Πηγή: inpaok.com