Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου όπου μια εθνική ομάδα δεν αλλάζει απλώς γενιά. Αλλάζει εποχή.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τέτοια στιγμή. Είκοσι δύο χρόνια μετά το έπος της Πορτογαλίας, μια νέα φουρνιά ποδοσφαιριστών έρχεται να διεκδικήσει τη δική της θέση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η γαλλική εφημερίδα L’ Equipe εγκωμιάζει τους νεαρούς παίκτες που μεγαλώνουν στα κορυφαία πρωταθλήματα, αγωνίζονται σε μεγάλους συλλόγους και, κυρίως, έχουν μάθει από μικροί να αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο ως πρωταθλητισμό.
Φυσικά, πίσω από αυτό, βρίσκεται κάτι πιο μικρό αλλά σημαντικό, το σημείο εκκίνησης των ποδοσφαιριστών, οι ακαδημίες. Αυτή από την οποία ξεκίνησαν μερικοί από τους παίκτες της Εθνικής, οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ για τις οποίες κάνει επίσης αναφορά η γαλλική εφημερίδα.
Οι ακαδημίες του Δικεφάλου έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια παραγωγής ελληνικού ταλέντου. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένες περιπτώσεις. Η παρουσία μιας ολόκληρης γενιάς παικτών που πέρασαν από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου δημιουργεί ένα μοτίβο που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.
Ο Χρήστος Τζόλης, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο Στέφανος Τζίμας. Διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές θέσεις, διαφορετικές διαδρομές, αλλά με μια κοινή αφετηρία: τα γήπεδα και τις προπονητικές εγκαταστάσεις της ακαδημίας του ΠΑΟΚ.
Στην κορυφή αυτής της γενιάς βρίσκεται και ο Κωνσταντίνος Καρέτσας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δίπλα του, ο Μπάμπης Κωστούλας εκπροσωπεί τη νέα γενιά που αναδείχθηκε από τις ελληνικές ακαδημίες, ενώ οι Τζόλης, Κωνσταντέλιας και Τζίμας αποτελούν ήδη χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας διαφορετικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας.
Και κάπου εδώ ο ρόλος του ΠΑΟΚ γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρoν.
Γιατί το πραγματικό επίτευγμα μιας ακαδημίας δεν μετριέται μόνο από το πόσους ποδοσφαιριστές προωθεί στην πρώτη ομάδα. Μετριέται από το πόσους παίκτες καταφέρνει να στείλει στο υψηλότερο επίπεδο, πόσους μπορεί να εφοδιάσει με τα χαρακτηριστικά για να σταθούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και, τελικά, πόσο βαθιά μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το οικοδόμημα της Εθνικής ομάδας.
Σε αυτή την περίπτωση, η απάντηση είναι εντυπωσιακή. Αν αυτή η γενιά εξελιχθεί όπως δείχνουν τα πρώτα σημάδια, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει απλώς νέους πρωταγωνιστές.Θα έχει δημιουργήσει μια νέα ποδοσφαιρική ταυτότητα.
Και σε αυτή την ιστορία, ανάμεσα στα ονόματα των παικτών και στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες που τους διεκδικούν, υπάρχει ένα όνομα που εμφανίζεται ξανά και ξανά, αυτό είναι ο ΠΑΟΚ.
Παρακάτω η αφιέρωση της L’Equipe:
Comment la Grèce se crée une génération dorée en attaque ? ➡️ https://t.co/wH4EuftnU8 pic.twitter.com/S4DmaN9JIU
— L’Équipe (@lequipe) September 24, 2026
Source :inpaok.com