Τελικός Κυπέλλου σε old school γήπεδο; (pics+video)

Όσα πρέπει να ξέρετε για το Σέλχαστ Παρκ

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος επιμένει σε τελικό Κυπέλλου στο εξωτερικό και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του αναφορικά με την Αγγλία, προκρίνεται το γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας, δηλαδή το Σέλχαστ Παρκ.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα γήπεδα της Premier League, καθώς η ανέγερση του έγινε το 1924 με την Κρίσταλ Πάλας να αγοράζει το οικόπεδο από την οργανισμών σιδηροδρόμων της Βρετανίας, όπου και άνηκε. Σχεδιάστηκε από τον Άρτσιμπαλντ Λέιτς και όταν ολοκληρώθηκε ήταν ήδη μπροστά από την εποχή του. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο πως η τότε διοίκηση των γερακιών είχε δώσει το έργο στον θρύλο της μηχανικής του ποδοσφαίρου.

 

Τελικός Κυπέλλου σε old school γήπεδο; (pics+video), PAOKFC.Net

Mάλιστα, όταν το Σέλχαστ Πάρκ άνοιξε τις πύλες του για το κοινό είχε μόλις μια εξέδρα (την κεντρική) και χωρητικότητα 25 χιλιάδων.

Το 1953 έγινε μια μεγάλη παρέμβαση στο γήπεδο, καθώς μπήκαν προβολείς, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγονται αγώνες και τη νύχτα, μιας και τότε το χρησιμοποιούσε η εθνική Αγγλίας κατά κύριο λόγο. Ήταν δε τόσο μεγάλο το γεγονός, που για να εγκαινιαστούν οι προβολείς η αγγλική ομοσπονδία κάλεσε τη Ρεάλ Μαδρίτης να δώσει φιλικό αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας, υπό το φως των νέων λαμπών.

Τελικός Κυπέλλου σε old school γήπεδο; (pics+video), PAOKFC.Net

13 χρόνια αργότερα προστέθηκε ακόμα μια κερκίδα στο Σέλχαστ Παρκ, μάλιστα αυτή πήρε και το όνομα του τότε προέδρου της ομάδας, Άρθουρ Γουάιτ, που ήταν οικοδόμος στο επάγγελμα και έβαλε και προσωπική δουλειά στο έργο.

Η τωρινή του εμφάνιση άρχισε να αχνοφαίνεται το 1989, όταν και μπήκαν καρεκλάκια στις κερκίδες, ενώ για λόγους ασφαλείας χωρίστηκε η κεντρική κερκίδα σε ζώνες. Το 1994 το γήπεδο πήρε την τωρινή του μορφή και έκλεισε με κερκίδες από παντού γύρω από τον αγωνιστικό χώρο.

Τελικός Κυπέλλου σε old school γήπεδο; (pics+video), PAOKFC.Net

Όσον αφορά την τωρινή του χωρητικότητα, αυτή υπολογίζεται στις 25.582 με το ρεκόρ προσέλευσης να είναι 51.801 άτομα στον αγώνα με την Μπέρνλι το 1979. Το 2018 αποφασίστηκε να δοθεί ένα ποσό 100 εκατομμυρίων λιρών, για την ανακαίνιση του.

Οι χωρητικότητες των κερκιδών είναι οι εξής:

Holmesdale Road Stand: 8.329

Stand Arthur Wait: 9.574

Κεντρική κερκίδα: 5.460

Κερκίδα Whitehorse Lane: 2.219

Έξω από το γήπεδο υπάρχει ειδική ζώνη για τους οπαδούς, όπου είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο εστιατόρια, καντίνες, μπουτίκ, αλλά και παιδότοπος!

Τελικός Κυπέλλου σε old school γήπεδο; (pics+video), PAOKFC.Net

Τα αποδυτήρια της γηπεδούχου ομάδας είναι υπερσύγχρονα, ενώ αυτά των φιλοξενούμενων έχουν ζητήματα με την Λίβερπουλ να κάνει παράπονα στην αγγλική ομοσπονδία για αυτό.

Δείτε πληροφορίες για το γήπεδο από το 3:27 και έπειτα:

Τις ημέρες που δεν υπάρχουν αγώνες, η Κρίσταλ Πάλας εκμεταλλεύεται το γήπεδο εμπορικά, αφού στις αίθουσες του διοργανώνονται συνέδρια, γάμοι και διάφορα events.

Φυσικά, όπως σε κάθε γήπεδο του εξωτερικού, υπάρχουν καθημερινά tour εντός αυτού.