April 1, 2025
Η πρώτη «γνωριμία» του ΠΑΟΚ με τη νέα τεχνολογία!_67e84e74626b8.jpeg
Goal Line technology και ημιαυτόματο οφσάιντ μπαίνουν στη ζωή μας

Η Super League το προηγούμενο διάστημα ανακοίνωσε κι επίσημα την εισαγωγή των τεχνολογιών του ημιαυτόματου οφσάιντ αλλά και του goal line technology στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με φόντο τα Play Off για τις θέσεις 1-4 ,αλλά και τον επερχόμενο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία του και οδεύει στην Αθήνα για το ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής του μίνι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και θα αποτελέσει το πρώτο χρονικά παιχνίδι που θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι δύο νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα, για παιχνίδι εγχώριας διοργάνωσης.

Υπενθυμίζεται πως η σέντρα του ντέρμπι των Δικέφαλων είναι προγραμματισμένη για τις 19:00 της Κυριακής (30/3), ενώ δύο ώρες αργότερα (21:00) θα κοντραριστούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο Φάληρο.

Όπως είχε αναφέρει η Super League σε προ ημερών ανακοίνωση- παρουσίαση των νέων αυτών τεχνολογιών: 

«Σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League, η Super League, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τη Hawk-Eye Innovations, εταιρία του ομίλου Sony, για την χρήση των τεχνολογιών Semi-Automated Offside Technology (SAOT) και Goal Line Technology (GLT), σε όλους τους αγώνες των Stoiximan Super League Playoffs (θέσεις 1-4), καθώς και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

 

Η χρήση της τεχνολογίας Hawk-Eye για ημιαυτόματη ανίχνευση οφσάιντ τοποθετεί την Super League Ελλάδας ανάμεσα σε πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Super League παρέχει τις απαραίτητες υποδομές τεχνολογίας αιχμής για την άμεση και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές, όπως αντίστοιχα πράττουν η Serie A της Ιταλίας και η La Liga της Ισπανίας, καθώς και υπερεθνικές ομοσπονδίες, όπως η UEFA και η FIFA.

Το SAOT (ημιαυτόματο οφσάιντ) χρησιμοποιεί 10 κάμερες ανίχνευσης, για τηv ακριβή λήψη αποφάσεων οφσάιντ μέσω της ανάλυσης της θέσης κάθε παίκτη στον αγωνιστικό χώρο, από 29 σημεία στο σώμα, τη θέση και την τροχιά της μπάλας, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει την τρισδιάστατη απεικόνιση των φάσεων, αντί της μέχρι σήμερα υφιστάμενης δισδιάστατης μεθόδου εμφάνισης γραμμών οφσάιντ, παρέχοντας πολύ πιο αποτελεσματική τοποθέτηση της εικονικής γραμμής οφσάιντ και μειώνοντας τον χρόνο λήψης απόφασης από τους διαιτητές.

Το GLT (τεχνολογία γραμμής γκολ), το οποίο επίσης θα χρησιμοποιηθεί σε όλους τους αγώνες των Stoiximan Playoffs (θέσεις 1-4), καθώς και στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, θα ενημερώνει άμεσα και αυτόματα το διαιτητή για το αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι, (γκολ ή μη γκολ), μέσω ανίχνευσης της μπάλας, από επτά κάμερες σε κάθε εστία».

Πηγή: inpaok.com

Language »