Η διαφορετική πρωτιά του ΠΑΟΚ

, Η διαφορετική πρωτιά του ΠΑΟΚ, PAOKFC.Net

Οι αριθμοί που δείχνουν το πρόβλημα στο σκοράρισμα

Ο ΠΑΟΚ έχει σαφές θέμα στο να σκοράρει μέχρι στιγμής, κάτι που η τεχνική ηγεσία προσπαθεί να το διορθώσει ή έστω να το… μακιγιάρει.

Ο Δικέφαλος συνολικά 5 γκολ σε 59 τελικές στην αντίπαλη εστία. Όπως γίνεται κατανοητό οι «ασπρόμαυροι» δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά δεν τις τελειώνουν.

Τα παραπάνω τον έχουν κάνει να είναι η πρώτη ομάδα σε xGoals (expected goals) στη Super League. Πριν συνεχίσουμε πρέπει να εξηγηθεί τι είναι τα xGoals.

Πρόκειται για μια «μονάδα μέτρησης» της πιθανότητας που έχει η εκάστοτε τελική προσπάθεια να μετουσιωθεί σε γκολ. Φυσικά, υπάρχει διαβάθμιση των καθαρών ευκαιριών, αφού αλλιώς μετράται ένα μακρινό σουτ, αλλιώς ένα εξ επαφής τελείωμα.

Για να υπολογιστούν τα xGoals υπάρχει φυσικά ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν την απόσταση από το τέρμα και γωνία εκτέλεσης.

Επίσης συμπεριλαμβάνεται, ο τρόπος εκτέλεσης (κεφαλιά, σουτ, ψαλιδάκι, καραμπόλα), αλλά και αν η φάση γίνεται με τη μπάλα στην κατοχή του παίκτη που εκτελεί ή αν αυτή φτάνει στον ποδοσφαιριστή μετά από απόκρουση τερματοφύλακα ή από κόντρα σε αμυντικό ή από το δοκάρι.

Επίσης υπολογίζεται αν η τελική προσπάθεια γίνεται από στατική φάση ή σε ροή αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι πρώτο στη Super League με Μ.Ο. 1.86 xGoals, ενώ εντυπωσιακό είναι το στατιστικό στους αγώνες του στην Τούμπα, καθώς έχει 2.16 xGoals, φυσικά αυτό το νούμερο τον στέλνει στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Όσον αφορά τους εκτός έδρας ο Δικέφαλος έχει 1.42xGoals.

Με λίγα λόγια οι «ασπρόμαυροι» με βάση τους παραπάνω αριθμούς θα έπρεπε σε κάθε ματς να σκοράρουν πάνω από 1 γκολ και στην Τούμπα πάνω από 2.

 

Source: inpaok.com

Με την ευγενική χορηγία του INPAOK